zondag 24 december 2017

De ruimte
(periode 11/12 tot en met 22/12/2017)

Sommigen wilden eens rond De Ruimte, planeten, raketten, ... leren. Iedereen was enthousiast.

Wat brachten we zoal mee rond het thema?


We startten de week met een bezoek aan de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien.
We kregen eerst een uitleg over ons zonnestelsel:


Erna kregen we uitgelegd hoe een vlucht naar de maan met de raket in zijn werk gaat.Tenslotte mochten we naar de oude en nieuwe telescoop gaan kijken. Spijtig genoeg konden we door de sneeuw niet eens naar de draak op het belfort piepen. Maar het draaiend dak was sensationeel...
Erna bespraken we alles nog eens in de klas. We hebben heel veel geleerd. We vonden het allemaal een toffe voormiddag ondanks de koude terugtocht. 

In de boekenhoek konden we nog meer te weten komen over planeten, sterren, raketten,... .

We bekeken filmpjes over hoe een astronaut slaapt, naar toilet gaat, eet, zijn haar knipt,... in een raket. Hier zie je o.a. hoe een astronaut slaapt.We speelden dag en nacht na,

ontdekten hoe de maan zoveel kraters heeft, ... alles wat we maar wilden weten over planeten, de maan, de zon en raketten.

De poppenhoek werd een startbasis voor de raket.  We schilderden een raket

en konden ons dan voordoen als echte astronauten.De wereldspeltafel werd een ruimtelandschap met raket. We konden het leven in en naast een raket naspelen.

In de tekenhoek kleurden we in met cijferlegende,konden we raketten, star wars-figuren,... tekenen m.b.v. een stappenplan. We konden dit doen op papier of door te krassen op toverpapier.

In de ontdekhoek konden we experimenteren met magneten.

We maakten ruimtewezentjes na met mozaïekblokjes.We deden oefeningen rond zwaartekracht.
We maakten onze nieuwjaarsbrief.
In de bouwhoek bouwden we raketten.
We tekenden verder aan ons verhaal over Filip de astronaut van in ons boekenthema. Zo konden we onze boeken afwerken. 

De Egyptische piramide die we kregen van sinterklaas stond nog steeds speelklaar.We speelden op vraag van Gloria nog eens verstoppertje in het donker. Iedereen blij!We versierden ook onze kerstboom. We bakten kleine pannenkoeken. Smakelijk! EN feestten erna op los!
Volgend thema: Techniek


.