vrijdag 24 november 2017

Boeken
(periode 06/11 tot en met 24/11/2017)

Met in de laatste week stagaire juf Hanne.

Op 24 november is het grootouderfeest. Samen met de andere klassen wordt er toneel gespeeld en gedanst rond het boek 'Nieuwsgierig Lotje'. Aangezien we reeds rond heksen werkten, kozen we voor het thema 'Boeken'.

Men mocht zijn/haar lievelingsboek meebrengen. We zochten er de titel, schrijver, pagina, het blad, de kaft,...  op. Ook de verschillende soorten boeken werden bekeken zoals kijkboek, luisterboek, atlas, prentenboek, encyclopedie (moeilijk woord hoor),... .In de boekenhoek konden we dan in elkaars boeken kijken.


We veranderden de winkel in een bibliotheek: ontlenen van boeken, terugbrengen van boeken, boeken sorteren op alfabet,... .

Door te gooien met 3 dobbelstenen wisten we over wat we een tekening moesten maken, een eigen verhaaltje moesten verzinnen. Vb. bergen, een bij en een voetballer... verzin maar.
We luisterden naar het verhaal van de Gruffalo en speelden het na.

We kleefden ook prentjes van het verhaal 'Gruffalo'  in de juiste volgorde.


We zochten naar ontbrekende stukjes in prenten. 

We probeerden woordjes te herkennen.
In de ontdekhoek lagen letterspelletjes
en in de spelletjeshoek konden we nog andere spelletjes spelen zoals 'Tic Tac Boeh' en het spel van Vic 'Vallende Aapjes'.We ontdekten hoe een boek gemaakt word en gingen aan de slag om er zelf één te maken met de klas:

We verzonnen een verhaal over 'Astronaut Filip', tekenden elk een deeltje van het verhaal en maakten elk een eigen kaft. 


We leerden het liedje van de Gruffalo.We gingen naar de bibliotheek te Sint-Amandsberg waar Theater Boutique voor ons ging vertellen. 

Het 6de leerjaar kwam ook voorlezen in de klas.
Met juf Hanne veranderden we de bibliotheek in een letterwinkel.Ze bracht voor ons ook verschillende typmachines mee voor in de ontdekhoek. 

Juf Hanne werkte rond het boek Het land van de woordfabriekZe vertelde het verhaal met boek en met een kamishibai. We beeldden letters uit, raadden welke letter het was en nog veel meer.

Uitbeelden verhaal

We konden het verhaal naspelen in de poppenkast.


We knutselden letterfabrieken.We konden in de gang ook fabrieken bouwen met dozen, eierdozen, rollen,... .Tussen al dit door oefenden we veel voor het grootouderfeest. Foto's van het resultaat vind je in een volgende bericht. 

VOLGEND THEMA met juf Hanne: Wat zit er in de zak van Sint en Piet?